Honda’nın İnsan Dostu Robotu: Asimo

Asimo, Honda’nın 20 yıldan fazladır yürüttüğü robotik Ar-Ge çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkan, insan gibi yürümeyi başaran ilk robot olarak bilinmektedir.
ASIMO’ nun açılımı aslında, İngilizce olarak “Advanced Step in Innovative Mobility’’ tamlamasından türetilmiştir ve ’’Yenilikçi Hareketlilikte Gelişmiş Adım’’ı temsil etmektedir.
Asimo ile ilgili çalışmalar, Honda tarafından 1986 yılında başlatılmış ve robot ilk kez 2000 yılında piyasaya sürülmüştür. Robot, yaklaşık 130 cm boyunda, 48 kg ağırlığındadır; 9 km/saat hızda oldukça tempolu bir şekilde yürüyebilir, elektrik enerjisiyle çalışır ve pilleri azaldığında onun için oluşturulan istasyona gelerek kendini şarj edebilir.
Asimo, etrafındaki cisimleri ve insan sesini algılayabilir, işitme engellilerle iletişim kurabilir, merdivenleri rahatlıkla inip çıkabilir; hatta internete bağlanarak hava durumu hakkında bilgi verebilir.
Asimo’ya zaman içerisinde çalışmaların ilerlemesiyle beraber, insanlarla daha iyi iletişim kurması adına, birtakım yeni özellikler eklenmiştir. Bunlardan biri, sesleri ayırt edebilme özelliğidir. Bu sayede seslerin kaynağını saptayıp, insan sesiyle diğer seslerin ayrımını yapabilir. Böylece, ona doğru konuşan kişiye doğru dönebilme yeteneğine sahip olmuştur. Adını duyduğunda ise rahatlıkla karşılık verip, sorulan sorulara kısa sözcüklerle yanıt verebilmektedir.
Zaman içerisinde çalışmaların ilerlemesiyle beraber, insanlarla daha iyi iletişim kurması adına, bir takım yeni özellikler eklenmiş. Bunlardan biri, sesleri ayırt edebilme özelliğidir. Bu sayede seslerin kaynağını saptayıp, insan sesiyle diğer ses ayrımını yapabiliyor. Böylece, O’na doğru konuşan kişiye dönebilme yeteneği kazandırılmış. Adını duyduğunda ise rahatlıkla karşılık verip, sorulan sorulara kısa sözcüklerle yanıt verebilmektedir.

Kaynak: Pixabay
Baş üstüne yerleştirilen kamera sayesinde, yakaladığı görsel bilgiyi kullanıp, hareketli nesnelerin mesafesini tanımlayabilme özelliği geliştirilmiştir. Bu özellik sayesinde de, hareketli bir kişi ya da nesneyi takip edebilmektedir. Karşısındaki kişi hareket hâlinde olsa bile, onun yüzünü tanıyabilme yetisine sahiptir. Yaklaşık 10 değişik yüzü rahatlıkla tanıyabilmekte, eğer belleğine de yüklediyse, onları adlarıyla çağırabilmektedir.
Asimo, insan jest ve mimiklerini algılama özelliğine de sahiptir ve yakınındaki bir elin hareketlerini ve duruşunu yorumlayabilir. Bir kişi ona yaklaştığında elini uzatarak onunla tokalaşabilir; bu yüzden, yalnızca sesli komutlarla değil, insanın doğal hareketleri ile de yönetilebilir. Bu özellik, ASIMO’ya, ona bir el uzatıldığında, bu hareketi tanımlama olanağı verir. Ona gösterilen bir yöne doğru hareket edebilir ve biri ona el salladığında karşılık verebilmektedir.
Çevresindeki nesne ve arazi koşullarını tanımlayabildiği için, hem kendi güvenliği, hem de çevresindeki insanların güvenliği doğrultusunda hareket edebilme özelliğine de sahiptir. Örneğin, merdiven gibi bir tehlike farkettiğinde öncelikle durup, diğer nesne ve kişilere çarpmaktan kaçınma özelliğini kullanmaktadır.
Geliştirilen tüm bu özelliklerinin dışında, tasarımı nedeniyle sevinç, mutluluk, üzüntü gibi tepkileri olsa bile, henüz bunları belli edememektedir.
Kapak Görseli Kaynak: https://stmed.net/wallpaper-70701
Kaynak: https:http://www.mekatronikmuhendisligi.com/yapay-zekaasimo.html