Deposu Olmayan Market Mi? Radyo Frekansları Sayesinde Her Şey Mümkün!

RFID(Radio Frequency Identification), radyo dalgaları kullanarak taşınan verinin kontrolü sağlanmış çalışma ortamında bilgiye dönüşmesidir. Bu teknoloji canlı veya cansız tüm nesnelerin takibinde kullanılabilir. RFID teknolojisi 4 bileşenden oluşur. Bilgisayar, RFID Okuyucu, RFID Anten ve RFID Etiket.
RFID Etiketler
RFID etiket, nesnelerin üstüne yerleştirilen bir çeşit mikroçiptir. Etiketin içindeki çipe kaydedilmiş bilgileri okumak için gerekli iletişim, okuyucu ile etiket içinde bulunan anten aracılığıyla radyo frekans (RF) sinyalleriyle sağlanır. RFID etiket, okuma alanına girdiğinde okuyucu tarafından algılanır ve çipinin kendi koduyla birlikte içinde kayıtlı bilgileri anteni vasıtasıyla okuyucuya kablosuz ve temassız olarak gönderir.
RFID Okuyucular
RFID okuyucular elle taşınabilir, araca monteli ve sabit olmak üzere 3 çeşittir. Etiketlerin kodlarının ve içinde kayıtlı bilgilerin okunup sisteme iletilmesi görevini görürler. Okuyucular da çiplerin sahip oldukları standartlara (ISO 14443, ISO 15693 gibi) göre çalışmaktadır. RFID okuyucunun okuma kapasitesi; çipin frekansına, gücüne, RFID etiketin aktif veya pasif olmasına, antenin hassasiyetine, ortamda sıvı veya metal olup olmamasına gibi birçok etkene bağlıdır. Okunup yazılabilen etiketlerde okuma kapasitesi genelde yazma kapasitesinden daha yüksektir. Aktif RFID çipler de pasif RFID çiplere kıyasla daha geniş kapsama alanına sahiptir.
RFID Yazıcılar
Yazıcıların da okuyucular gibi sabit ve taşınabilir modelleri bulunmaktadır. RFID yazıcılar, etiketlerin içindeki çiplere bilgi kaydedilmesinde, bilgilerin okunmasında ve güncellenmesinde kullanılırlar. Masaüstü, dizüstü ve el bilgisayarlarına kablolu veya kablosuz bağlanabilmektedirler.

Kaynak: Vecteezy
RFID Teknolojisinin Çalışma Prensibi
- RFID okuyucuyu kontrol eden bilgisayar okuyucuya ‘etiketi oku’ komutunu gönderir
- Okuyucu anten kablosu ile antene bağlıdır ve antenin etikete radyo sinyalleri göndermesini sağlar
- Pasif durumdaki etiket sinyalleri alınca aktif hale gelir ve çipindeki datayı geri yansıtır
- Geri yansıyan sinyaller anten tarafından yakalanır, okuyucuya iletir ve PC de bilgi olarak kullanılır.
Amerika Birleşik Devletlerinin en büyük süpermarket zincirlerinden biri olan Wal-Mart stok yönetiminde barkod yerine RFID kullanıyor ve bu yolla marketleri için depo kullanmıyor. Ürünler kasada okutulup satışı yapıldıktan sonra otomatik olarak stoktan düşülüyor ve böylece ürün sayısı azaldığında tedarikçiye sipariş verebiliyorlar. Bunun sayesinde Wal-Mart ciddi bir maliyetten kurtulmuş oluyor. Tek kullanım yeri stok yönetimi değildir. Örneğin temassız kredi kartları, bazı kapıları açmak için kullanılan kartlar da bu teknolojiye örnektir.
Bu teknoloji gün geçtikçe yaygınlaşıyor ve firmalar kullanmaya başlıyor. THY’nin yeni ürünü olan Bagaj Kartı buna en iyi örnek olsa gerek.
THY’nin Bagaj Kartı teknolojisi ile ilgili yazıyı okumak için tıkla!
Kaynaklar: RFID Türkiye, Mobsis