Diyet Takibi Diş Sensörlerinde!

Aramızda kaç kişi diş hijyeni alışkanlıklarıyla ilgili her şeyi diş hekimimize açıkça belirttiğini söyleyebilir?
Amerika’nın önde gelen okullarından Tufts Üniversitesi’nden araştırmacılar, herhangi bir gözetim sistemi olmayan sadece yenilen besinleri takip edebilen küçük bir sensör geliştirdiler. Bu küçük sensör sadece insanların yediği yemekleri takip amaçlı geliştirilmiş olup herhangi bir şekilde insanların özel hayatını suistimal etmiyor.
Sadece 2 mm x 2 mm ölçülerindeki bu küçük sensörler Tufts Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden bir araştırma ekibi tarafından doğrudan dişe monte ediliyor ve bu sayede tuz, glukoz ve hatta alkol tüketimi hakkında verimli bir şekilde bilgi toplanabiliyor. Hepsinden önemlisi, bu izleme gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilebiliyor.

Kaynak: Pixabay
Minik sensörler sadece aynı türdeki önceki sensörlerden daha küçük, daha dayanıklı ve ayrıca bir yapay diş gerektirmeden asıl dişin üzerine giyilebilir cihazlar olmakla kalmayıp, aynı zamanda radyofrekans teknolojisinin kullanımı sayesinde önemli verileri kablosuz olarak aktarabiliyor. Bu çalışkan aparatlar toplanan çeşitli verileri sürekli olarak iptal eden, yansıtan ve daha sonra ileten birleştirilmiş üç birleşik katmandan oluşuyor. Orta katman, sensörle temas eden kimyasalları ve besin maddelerini almak için bir ajan görevi görürken, diğer iki katman da ağızdaki yiyecekleri yansıtan radyofrekans dalgalarının spektrumuna cevap olarak renk değiştiriyor. Her seyi gören ve her şeyi bilen akıllı bir sensörden kapsamlı veri üretimi ise tüm bu minik ama büyük çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkıyor. Sensörler ve yapılan çeşitli testler ile ilgili detaylar, 23 Mart 2018’de Advanced Materials dergisinde yayınlanan “Dişe Monte Edilmiş Fonksiyonel, RF-Trilayer Sensörler, Ağız Boşluğu ve Gıda Tüketimi İşlevlerini Kablosuz İzleme” başlıklı bir makalede yer alıyor.
Bunun gibi bir cihazın sağlık ve tıp uzmanları ve araştırmacılar için sahip olabileceği etki yadsınamaz. Tufts Mühendislik Profesörü Fiorenzo Omenetto, Ph.D. ve Frank C. Doble: “Teoride, diğer kimyasalları hedeflemek için bu sensörlerdeki biyolojik tepki katmanını değiştirebiliriz, sadece yaratıcılığımızla sınırlıyız. “Ortak RFID [radyofrekans Kimligi] teknolojisini, bir dişe, cilde veya başka bir yüzeye yapıştırılmış olarak çalışabilecek şekilde, çevresi hakkındaki bilgileri dinamik olarak okuyabilen ve aktarabilen bir sensör paketine genişlettik.”
Kaynak: Interesting Engineering
Kapak Görseli Kaynak: Pixabay