İnsan İdrarı Kullanılarak Üretilen Tuğlalar İnşaat Endüstrisinin Geleceği Olabilir Mi?

İnsan idrarından üretilen tuğlalar geleceğin yapı malzemesi olabilir. Sıra dışı tuğla bileşim maddesi Cape Town Üniversitesi doktora öğrencisi Suzanne Lambert tarafından keşfedildi.
Lambert’in tez danışmanı Dr. Dyllon Randall insan idrarını ‘sıvı altın’ olarak adlandırıyor. Tuğlalar için idrar, kampüs etrafına yerleştirilmiş geçici pisuarlardan toplandı; pisuarlar ayrıca, gübre üretmek için idrardaki fosforla reaksiyona giren bir materyal olan yapı kireci içermektedir.
Tuğla yapımında kullanılan gübreler dayanıklılık sağlıyor
Gübre özütlendikten sonra, kalan sıvı tuğla yapımında kullanılır. Kalan idrar yüksek oranda üre içerir. Bu çözelti gevşek kum ile karıştırılır ve karışımın, üreaz enzimini üreten bir bakteri türü tarafından kolonileşmesine izin verilir.
Bakteriler tarafından salgılanan bu enzim üreyi parçalar ve kalsiyum karbonat bileşiğini üretir. Bu sert, beyaz bileşik, yumurta kabuğunu bu kadar güçlü yapan şeydir. Bu bileşik gevşek kum parçacıklarını bir araya getirir ve her şeyi yoğun bir tuğlaya bağlar. Bakterilerin karışımda kalma süresi ne kadar fazla olursa, tuğlalar o kadar sağlam olmaktadır.
İdrar içeren tuğlalar, yaklaşık 1400°C’ lik fırınlarda pişirilen ve büyük miktarlarda karbondioksit üreten normal fırınlanmış tuğlalara göre daha az enerji kullanır.

Bir adet tuğla için yoğun mesai gerekiyor
Randall, ‘’Kimse bu döngünün tamamına ve çok sayıda değerli ürünü geri kazanma potansiyeli açısından bakmadı. Bir sonraki soru, idrardan kar elde etmek için bunun nasıl optimize edilmiş bir şekilde yapılacağıdır.” açıklamasını yapıyor.
Sürecin keşfi yeni olmamakla birlikte, tuğla oluşturmada uygulanması üretim sürecini baştan aşağı değiştirecek bir çalışmadır. İnsan idrarı tedariği kolay ve sınırsız olmasına rağmen tek bir tuğla için banyoya yaklaşık 100 kez gidip gelmek gerekiyor ;ancak bu araştırma, ucuz ve düşük teknolojinin yeni yöntemlere ve çözüm yollarına kapı açacağını düşündürtüyor.
Kapak Görseli Kaynak: INVERSE
Üretimden Kareler: UCT
Kaynak: Interesting Engineering