Laboratuvar Ortamında Üretilen Et Geleceğin Besin Kaynağı Olabilir Mi?

Küresel olarak, insanların tükettiği et miktarı tüm zamanların en yüksek noktasına hızla yükselmiştir. Worldwatch Enstitüsü’ne göre, et üretimi son 40 yılda üçe katlanmış ve son 10 yılda yüzde 20 artmıştır. Domuz etinin, dünyanın her yerinde en çok tüketilen et türü olduğu belirlenmiştir. Domuz etini kümes hayvanlarının etleri takip etmektedir.
Tüketimin ve etin üretiminin artmasıyla, insanların diyetlerini tamamen değiştirmelerine neden olan bir dizi tartışma meydana gelmiştir.
Laboratuvarlarında üretilen etlerle Memphis Meats, et endüstrisini ve insnların en sevdikleri yiyecekleri tüketme şekillerini değiştirmeyi umuyor.
Memphis Meats, “katliamsız bir dünya” yaratma hedefi ile sınırsız ihtiyaçlar dünyasını beslemek için daha iyi bir yol yaratmak istiyor. Ürünleri muhtemelen 2021 yılına kadar pazara girmeyecek olsa da, iddialı hedefleri olan şirket hakkında çok sayıda söylenti mevcut. Memphis Meats CEO’su Uma Valeti, eti daha sürdürülebilir, ekonomik ve lezzetli bir şekilde tabağa getireceklerini iletiyor. Dünyanın et yemeyi çok sevdiğini; et yemenin kültür ve geleneklerin çoğunun çekirdeğini oluşturduğunu belirten Valeti, et talebinin dünya çapında hızla büyüdüğünü ve dünyanın sevdiği şeyi yemeye devam etmesini istediklerini açıklıyor.

Kaynak: TIME
Silikon Vadisi merkezli şirket, yatırım için Bill Gates, Richard Branson, Cargill ve Jack Welch gibi çok sayıda prestijli yatırımcıyı bir araya getiriyor.
Temiz et şirketi, önceden hayvan hücrelerinden doğrudan sığır, tavuk ve ördek üretmiştir. Memphis Meats’in ürettiği bu et, bugün yerel markette var olan ete göre %90’a kadar daha az sera gazı emisyonu, arazi ve su gerektirmektedir. Et, kendi kendini üreten hücrelerin tanklar veya biyoreaktörlerde oksijen, şeker ve diğer besinler ile birleştirilmesiyle oluşturulmaktadır. Etin tadına bakma şansına sahip olanlardan bazıları farkın anlaşılamadığını, bazıları ise laboratuvarda üretilen etin daha iyi olduğunu söylemektedir.
Memphis Meats, et endüstrisini sonlandırmak isteyen tek şirket olmadığından gelecek birkaç yıl içinde ilginç birtakım olaylar meydana gelecek gibi görünmektedir. Örnekse, gıda şirketi Impossible Foods da, tadı ve kokusu hamburger gibi olan bitki bazlı bir yapay burger üretmiştir.
2013 yılında üretilen ilk “temiz et” hamburgerin maliyetinin 330 bin dolar iken, bugün temiz etin gramı 40 dolar maliyetle üretilmektedir. Belirtilen hedef ise, maliyeti bilindik yöntemlerle üretilen tavuklarınkinden daha düşük seviyeye çekmektir.
Kapak Görseli Kaynak: PHYS