Manyetik Tetikleme İle Müzik Zevkini Değiştirmek Artık Mümkün!

İnsanlar duygusal durumlarına göre değişik türden müziklere değişik tepkiler verirler; müzik dinlerken duygu değişimleri yaşayabilirler ve aldıkları zevkler farklılık gösterebilir. Kanada’da bulunan McGill Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, gönüllü katılımcıların en sevdikleri müziğe karşı verdikleri tepkiyi etkilemek için manyetik stimülasyon kullanıldı.
Manyetik Stimülasyon (TMS) Nedir?
Beyne doğrudan elektrik vermeden manyetik alan oluşturup beynin doğal elektriğini aktive eden bir sistemdir. Manyetik Stimülasyon (TMS) genellikle beyin terapisinde kullanılan bir yöntemdir.
TMS Yöntemi ile Müzikten Alınan Haz Değiştirilebilir
Bilim insanlarına göre, insanların müzik zevkini değiştirebilmek artık mümkün. Bilim dergisi “Natural Human Behaviour” un yayınladığı, McGill Üniversitesi çalışması nasıl müzik zevkini değiştirebildiğini tanımlıyor. Araştırma, zevkli bir faaliyet yürüttüğümüzde beynimizde ödül sisteminin ne zaman devreye girdiğini gösteren basit bir önermeye dayanıyor.

Kaynak: Pixabay
Bundan önce müzik ve beyin etkileşimi ile ilgili çalışmalarda, kişilerin müzik dinlerken hissettiği keyfin beynin sol bölgesinde ve organizasyon, planlama, çalışma belleği ile bağlantılı olduğu izlenmişti. Ancak bahsettiğimiz bu deneyde, TMS ile etkilemek istenilen alan beyinin kendi alanıydı. Araştırmanın hipotezi, kişilerin müzik ile ilgili ödül yanıtının güçlü olan kısmına müdahale edildiği zaman, belli müzik türlerine tepki verme şekillerinin değişeceği yönünde idi. Deneyde, baş yazar Robert Zatorre ve çalışma arkadaşları 17 farklı gönüllünün değişik türden müzikleri belli bir süre boyunca dinlemelerini istedi. Deneyde dinletilen müziklerin bazıları gönüllü katılımcılar tarafından seçilirken bazıları ise bilim insanları tarafından seçilip dinletildi. Araştırmacılar tarafından, katılımcılardan, müzikleri dinledikleri esnada ne kadar zevk aldıklarını oylamaları istendi. Bu sırada ise görevliler fırsat buldukça gönüllü katılımcıların beyinlerine TMS uyguladılar. Bazı örneklerde, beynin vermesi gereken tepkinin engellendiği ve beynin ödül tepkilerini arttırdığı tespit edildi.
Katılımcılar, dinletilen müziği bir kez daha dinleyebilmek için kendi ceplerinden para harcamayı bile teklif ettiler. Öngörüldüğü gibi, sonuçlar gösteriyor ki beyine TMS uygulandığı takdirde ödül tepkileri ve müzikten alınacak haz yükseliyor. Engelleyici TMS ürününün ise katılımcılara ters tepki verdirerek, en sevdikleri müzik dinletildiği zaman, bunun daha az zevk almalarına neden olduğu gözlemlendi.

Kaynak: Pixabay
Gönüllü katılımcılar TMS’nin etkisinde iken kendilerinin seçmedikleri şarkılara karşı hissettikleri yüksek hazzın sonucunda bu şarkıları yüksek puanlar ile oyladılar ve aynı zamanda kendi ceplerinden %10 daha fazla para ödeyerek dinlemeye maruz bırakıldıkları şarkıları satın almaya razı oldular. Beyin ödüllendirme sisteminin engellendiği dinleme oturumları sırasında ise, gönüllüler yüzde 15 daha az para harcamayı seçtiler.
Bu Araştırma Bağımlılık Tedavilerinde Kullanılabilir
Beyinde uzun vadede TMS’nin ne gibi etkileri olacağına dair birçok araştırma devam etmekte. Bilim insanları TMS ile ilgili kesin bilgilere ulaşmak için oldukça istekliler. Sonuçlara bağlı olarak bağımlılığın ya da diğer zihinsel bozuklukların tedavisinde TMS’nin kullanılması söz konusu olabilir.
Kaynak: Interesting Engineering
Kapak Görseli Kaynak: Pixabay