Müzenin Modern Aksesuarı: Louvre Piramidi

Çin asıllı Amerkan mimar I.M. Pei 1983 yılında, kariyerinin en meşhur işlerinden birini – Louvre’un modernleştirilmesi projesini – aldığında, bunu New York’taki firmasından bir sır olarak dört ay boyunca sakladı ve Fransa Başbakanı François Mitterand’ın ondan dünyanın en ünlü sanat müzelerinden birini elden geçirmesini istediğini ekibindeki kimseye söylemedi.
Dünyadaki en iyi sanat koleksiyonlarından birisi olan Louvre’un içinde barındırdığı tarihi binalar artık tamire ihtiyaç duyuyordu; Fransa Başbakanı Mitterand, “Büyük Louvre Projesi”ni açıkladığı zaman çok sayıda zorlukla karşılaştı. Birbirinden ayrı galeriler, iç mekânın büyük bir kısmını oluşturuyordu ve küratörlere sanat eserlerini yönetmek, saklamak ve bakım için müzede yer bulunmuyordu.

Kaynak: Pei Cobb Freed & Partners
Projeyi kabul etmeden önce kapsamını düşünmek için zaman isteyen Pei, Louvre’un galerilerini ve arazilerini gezmek için Paris’e birkaç gizli seyahat düzenledi ve ünlü Fransız tasarımcı André Le Nôtre’ün tarihi peyzaj mimarlığını inceledi. Pei, müzelerin mevcut binaları ile çevrili ve çakıl taşları ile dolu bir dış avlu olan “Cour Napoléon”a yeni bir giriş yapmayı uygun buldu. Giriş, yeraltında yepyeni bir altyapı ile fonksiyonel ve davetkar bir resepsiyon alanının yanı sıra, ziyaretçilerin koleksiyonlara erişimlerini sağlayan bir kamusal alan ve dolaşım sistemi oluşturabilecek şekilde tasarlandı. Yeni girişin, hem ziyaretçilerin girişlerini tanımlamak hem de yer altında bulunan yapıyı, etraftaki tarihi binalara saygı göstermeyi elden bırakmaksızın aydınlatmak için avlunun ortasında yarı saydam, piramit bir heykelle işaretlenmiş olması planlandı. Pei, tüm gözlemlerini bitirip kafasında projeyi şekillendirdikten sonra başbakan Mitterrand’ın teklifini kabul etti.
Pei’nin tasarımını açıklamasından sonra gelen uluslararası tepkiler hızlı ve acımasız oldu. On yıl süren projenin ilk yıllarında, halka açık bir şekilde Pei ile alay bile edildi. Pei, PBS belgeselinde “Fikri ilk kez anlattığımda kamunun yüzde 90’ının buna karşı olduğunu söyleyebilirim. İlk bir buçuk yıl cehennem gibiydi. Paris sokaklarında, insanların bana şöyle diyeceklerini düşünmeden yürüyemedim: “Yine başlıyorsun. Burada ne yapıyorsun? Büyük Louvre’mıza ne yapıyorsun?” şeklinde samimi açıklamalarda bulunuyordu. Bugünse, Louvre’daki piramit, Paris manzarasının tanımlanmasında Eyfel Kulesi’ne (kendisi de tartışma konusu olan bir projeye) rakip olmakla birlikte hâlâ kimi eleştirmenler tarafından dönemsel bütünlüğü bozduğu konusunda eleştirilmektedir.
Kaynak: Architect Magazine
Kapak Görseli Kaynak: Study Abroad