RAD Görme Engellileri De Yarışa Dahil Ediyor!

Dünya genelinde 285 milyon insan görme engelli olmakla beraber, 39 milyondan fazla insan tamamen görme duyusunu kaybetmiştir. Video oyunları endüstrisi, yıllar boyunca, görme engelli oyuncular için içeriklerini daha erişilebilir hale getirmeye çalışıyor.
Çünkü, şu anda piyasada, görme engelli kullanıcılara yönelik sadece birkaç tane oyun mevcut. Birçok popüler video oyunu, görme engelli oyunculara birçok ek özellik sunarak, kullanım sağlamaktadır. Ancak, bu ek özellikler oyun yazılımında ve kullanımında karmaşıklığa neden olabiliyor. Bu yüzden popüler oyunlar, sadeleştirilmiş sürümlerini piyasaya sürdükleri için, engelli kullanıcılar da bu oyunlara dahil olamıyorlar. Columbia Üniversitesi’nin Fu Vakfı Mühendislik Okulu’nda doktora adayı olan Brian A. Smith ve bilgisayar bilimcilerinden oluşan bir ekip var olan bu durum için bir adım attı. Bu ekip, görme engelli oyunculara yönelik yeni bir kullanıcı ara yüzü yarattı. Sistem “Sesli Yarış Ekranı” yani RAD olarak adlandırıldı. RAD, video oyunlarına kolayca entegre edilebilen bir ara yüz tasarımı ve görme engelli insanlara, işitsel yolla ipuçları vererek video oyunları oynamalarına yardımcı oluyor. Kullanıcı, kulaklığını takarak, yarış pisti hakkında sesli ipuçlarını dinleyebiliyor. Ayrıca, ara yüzde diğer video oyunları gibi, 3D grafikler de mevcut. Sistemde oyunculara, otomobilin hızı, konumu, pistin düzeni hakkında bilgi veren, bir ses kaydırıcısı var.

Kaynak: Eren Yaz Işın
Bununla beraber, oyunda bir viraj geldiğinde oyuncuları uyaran bir dönüş bildirim sistemi yerleştirilmiş. Bu sayede kullanıcı, yaklaşan dönüşlerin yönünü, uzunluğunu, keskinliğini ve zamanlamasını öğrenmiş oluyor. Elbette ki bu sistem, kullanıcıların ne zaman, nasıl döneceklerine dair net bilgiler paylaşsa da, oyun sırasında nasıl hareket edeceğine karar vermek her zaman oyunculara bağlı.
Gönüllülerde Test Edildi
Sistemin ne kadar iyi çalıştığını değerlendirmek için oyun motoru Unity’yi kullanarak bir yarış oyunu prototipi geliştirildi.

Kaynak: Vimeo
Prototip, Columbia Üniversitesi’nden gelen gönüllülerle ve Brooklyn merkezli görme engelliler için, Helen Keller Hizmetleriyle çalışan kişiler üzerinde test edildi.
Smith, “RAD’ın, görme engelli oyuncuların yanı sıra, engeli olmayan kullanıcılara da yardımcı olduğunu gördük. Görme engeli olan ve olmayan kullanıcıların, oyundaki tur zamanlarını karşılaştırdığımızda ortaya çıkan tablo oldukça başarılı. Bir 3D yarış oyununun, görme engeli olan biri tarafından oynanabilir olması, tamamen yeni bir şey” diye belirtti.
Daha Fazla Özellik Eklenecek
Smith, kullanıcının, araçları modifiye etme gibi, daha fazla özellik eklemeyi ve sistemi geliştireceklerini planladığını, hatta sadece yarış oyunu değil, nişan alma vb. diğer oyun türleri için işitsel ara yüzler oluşturmak istediğini söyledi.
”RAD bu tarz yeni araçlar için bir başlangıç oldu. Umarım ki,bu sistemler daha fazla yapılır ve oyun tasarımcıları yakında RADgibi, sezgisel ve işlevsel sistemlerikullanarak, engeli olan tüm kullanıcıların, video oyunlarına erişmesini sağlar.” dedi.
Kapak Görsel Kaynağı: 21regions.org
Kaynak: Interesting Engineering