Space X’in Tasarladığı Yeni Uzay Gemisi: Crew Dragon

Astronotlarını ticari bir uzay gemisi aracılığıyla uzaya gönderecek olan SpaceX, yakın zamanda Crew Dragon isimli uzay gemisinin fotoğrafını kamuoyu ile paylaştı ve geminin Güney Kaliforniya’daki Naval Air Facility El Centro’da gerçekleştirilen test görüntülerinin olduğu videoyu Instagram’da yayınladı.
SpaceX’in uzay kapsülü, NASA’nın Cleveland Ohio’daki Glenn Araştırma Merkezi’nde tutulup burada denetleniyor. NASA’ya göre bu araştırma merkezi, dünyanın yüksek irtifa koşulları altında üst düzey fırlatma araçları ve roket motorlarını test etme kapasitesine sahip tek tesisi.
SpaceX temsilcileri son paylaşımlarında, Crew Dragon’un, tamamlandığında, ilk uçuşu öncesinde Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ne gideceğini belirttiler.
Crew Dragon, elbette alanındaki tek çalışma değil. Boeing’in CST-100 Starlineri de şu anda test aşamasında. Her iki tasarım da yedi astronot taşıma kapasitesine sahip. Crew Dragon, SpaceX’in etkileyici Falcon 9 roketleri kullanılarak fırlatılacak. Starliner’da ise United Launch Alliance kurumunun Atlas V roketleri kullanılacak.
NASA’nın uzay mekiği programının Temmuz 2011’de kapatılma aşamasına gelmesinden dolayı, ticari uzay gemisi programı yürürlüğe konulmuştur, programla birlikte NASA’nın astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştırmak için Rus Soyuz roketlerini ve gemilerini kullandığı biliniyor.
Crew Dragon’un testlerine devam edilirken, şirket liderleri de hedefledikleri gibi toplum güvenini kazanmak için yoğun bir uğraş gösteriyorlar. SpaceX Devlet İşleri Direktörü Caryn Schenewerk, şirketin 2018’de 25’den fazla lansman yapmak istediğini açıkladı.
Test çalışmaları ve lansman faaliyetleri devam ededursun, Havayolu Pilotlar Derneği (ALPA), ULA, Blue Origin ve SpaceX şirketlerinden yetkililer, fırlatma hedeflerine ulaşmada en büyük zorluklardan birinin bürokratik formaliteler olduğu konusunda hemfikir. Yetkililer, uygun lisansları almanın ve federal hava trafik kontrol sistemleri standartlarının zorluklarının yanı sıra fırlatma aracı operasyonunun anlamsız prosedürel kombinasyonuna da dikkat çekmeye çalışıyorlar.
Uzay Gemisinin İçinden Kareler:

Kaynak: SpaceX

Kaynak: SpaceX

Kaynak: SpaceX

Kaynak: SpaceX

Kaynak: SpaceX

Kaynak: SpaceX
Kapak Görseli Kaynak: Spaceflight Now
Kaynak: Interesting Engineering