Yapay Zeka Gelecekte Ruhsal Terapiye İhtiyaç Duyacak mı?

Yapay zekaların da tıpkı çocuklar gibi insanlarda gördükleri davranışları benimseyip, öğrendikleri artık bilinen bir gerçek. Olumlu insani davranışlar ile hayatı kolaylaştırmaları hedeflense de ileride yapay zekaların insanlar gibi ruhsal problemler yaşayabilecekleri düşünülüyor.
MIT araştırmacıları tarafından yaratılan yapay zeka Norman, bilinçli bir şekilde psikopat olarak tasarlanmıştı. Microsoft tarafından geliştirilen Tay isimli yapay zeka ise Twitter üzerinden kullanıma sunulmuş, platformda karşılaştığı ırkçı söylemler sonrası ırkçı cümleler kurmaya başlamıştı. Bu gibi örnekler ele alındığında gelecekte yapay zekalarla ilgili sorunlar yaşanabileceği öngörülebilir. Bu nedenledir ki yapay zekalarda kişilik bozukluğu vakası görülme riskine karşı Kansas Üniversitesi araştırmacıları çalışmalar yapmaya başladılar. Araştırmacılar, yapay zekanın kendi içlerindeki karmaşık yapının artması durumunda bu karmaşıklıktan doğacak zorlukların “kişilik bozukluğu” yaratabileceğini öngörüyor.
Kişilik bozukluğuna sahip yapay zekaların tedavileri için yöntemler düşünülmeye başlandı. Belki de yapay zekalar; depresyon, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) gibi psikolojik sorunları olan insanlara uygulanan davranış yöntemleri ve tedavilerden yararlanabilir. İnsanlarda uygulanan tedavi yöntemlerinden olan bilişsel davranışçı terapi ve ödül sinyallerini harekete geçirmeye dayalı olan tedavi yönteminin yapay zekalar için de etkili olabileceği düşünülüyor.
Bilişsel davranışçı terapi, insanların davranış kalıplarını değiştirmeye çalışır. Bununla kişinin sahip olduğu olumsuz düşünce ve davranışlarının yerini olumlu ve faydalı düşüncelere bırakması amaçlanır. Bu yöntemle ileride yapay zekaların da davranışlarını değiştirmek mümkün olabilir. Tabii ki yapay zekaların olumsuz davranışlarının, kişilik bozukluklarının ve yaşanabilecek diğer psikolojik sorunların kaynaklarının tespiti zor; ancak bilişsel davranışçı terapi çerçevesini kullanarak bir yöntem bulmaya çalışılabilir. Bir diğer tedavi seçeneği olan ödül sistemine dayalı terapi yöntemi ise yapay zekanın olumsuz davranışlarının ödülle kontrol edilip değiştirilmesini amaçlıyor.
Araştırmacıların asıl hedefi yapay zekalar için uzun vadede sonucundan emin olacakları tedavi yöntemleri geliştirmek. Yapay zekalar konusunda insanların yaşadıkları tedirginlikler ele alındığında onların iyileştirilmesine yönelik terapi yöntemlerinin ilgi çekici bir konu olduğu açık olmakla birlikte, yıllardır insanlar için kullanılan yöntemlerin yapay zekaların tedavilerinde de sonuç verebileceği umut ediliyor.
Kapak Görseli Kaynak: Rebecca Zisser/Axios
Kaynak: Cnet