Yeni Nesil Sağlık Görevlileri: Sentetik Ciltler

Sentetik ciltler, son derece alışılmışın dışında ve belki biraz da ürkütücü olmalarına rağmen, gelecekte sağlık sorunlarını saptamak için birçok fayda sağlayabilir. Tokyo Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Profesörü Takao Someya’nın yönettiği araştırma ekibi, kalp atış hızını takip edebilen ve aynı zamanda akıllı cihazlara (telefon, tablet) da aktarımı mümkün olan bilgilerin gösterildiği ince elastik bir ekran başka deyişle sentetik cilt geliştirdi. Geliştirilen bu teknolojide hayati belirtileri izlemek için yarı iletken teknolojisi kullanılıyor.
Mikro LEDler sayesinde kalp atışı hızı, sıcaklık, tansiyon gibi sağlık verileri okunabiliyor. Kullanıcılar dilerlerse sağlık bilgilerini akıllı cihazlarda saklayabilecekleri gibi, onları kilometrelerce uzakta olabilecek bir tıbbi uzmana bulut sistemi aracılığıyla gönderme seçeneğine de sahip. Sentetik ciltteki her bir ekran, bir lastik levha üzerine monte edilmiş 16 x 24 mikro LED ve gerilebilir kablo kurulumuna sahip, ayrıca vücudun ve cildin doğal hareketini de engellemiyor.
Profesör Someya, geliştirdikleri cilt göstergesinin basit grafikler sergilediğini; ince, yumuşak ve esnek malzemeden yapıldığından doğal göründüğünü ve veri alışverişini kolaylaştıran gelişmiş bağlantı özelliklerine sahip olduğunu ifade ediyor. Araştırmacılar, “nefes alabilirlik” konusunda, sentetik cildin inanılmaz derecede dayanıklı olduğunu ve herhangi bir iltihap oluşturmadan, bir hafta boyunca sürekli olarak cilde giyilebileceğini de belirtiyor.
Profesör Someya, yaşlanan mevcut toplumun bakımını sağlayan hasta yakınları ve aile üyelerinin yükünü azaltmak, hastaların hayati organlarını izlemek gibi görevler üstlenen kullanıcı dostu giyilebilir sensörlerin önemini vurguluyor. Güvenli ve kolay bir elektronik sistem olan sentetik cildin, hastaları bulundukları yerde takip edebilmek için kullanılan ev sağlık sistemlerine büyük bir destek ve pek çok kişi için yaşam kalitesini arttıracak bir hizmet olacağı yadsınamaz.
Kapak Görseli Kaynak: Interesting Engineering
Kaynak: Interesting Engineering