Yeşil Binalar Leed Sertifikasıyla Tescilleniyor!

LEED, dünyada tanınırlığı ve kabul edilebilirliği olan en yüksek yeşil bina sertifikasıdır.
Peki nedir bu yeşil bina?
İnşaat sektörü, çevre kirliliği ve şehir yaşamının artmasıyla beraber çevre dostu binalar yapmaya başladı. Artık yeşil bina yapımı, günümüzde alternatif değil, gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Yeşil binalar, enerji tüketiminin az olduğu, su verimliliği sağlayan doğayla barışık çevreci binalardır.
Yeşil binalar, LEED sertifikasıyla, tescilleniyor!
LEED, Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik olarak dilimize çevrilmiş bir terim aslında. Orjinali ise; Leadership in Energy and Environmental Design‘ın baş harflerinden oluşuyor.Bu sertifika sayesinde, yeşil binalar puanlanarak tescillenmiş oluyor. Kısacası, hem insan ve çevre sağlığının önemli olduğu, çevreye duyarlı bir yapı sertifikası’dır.
Binalar, sahip olduğu özelliklere göre derecelendirilerek, aşağıdaki 4 sertifika seviyesinden birisi ile LEED Sertifikası alabilmektedir. Bunlar, LEED Sertifikalı, LEED Gümüş, LEED Altın veya LEED Platin olarak geçiyor.

Kaynak: Sigerath
LEED projeleri, su verimliliği, arazi seçimi, malzeme gibi 9 ayrı konuda değerlendiriliyor. Denetlenen her konunun kendine ait amaçları var. Her bir kriter, bu amaçlar doğrultusunda, üçüncü taraf onayından sorumlu olan GBCI tarafından incelenip, sertifikalandırılıyor.
LEED sayesinde, yeşil binalar diğerlerinden ayrışıyor!
Artık sürdürülebilirliğin, emlak portföylerinde ve piyasa değerlerinde önemli bir faktör olduğunu görülmektedir. Yapılan istatistiklere göre, sertifikalı binaların standart binalara oranla, enerji verimliliğinde %20 ila %30, su verimliliğinde % 20-40 ve katı atık azaltımında % 40-50 arası verimlilik sağladığı öngörülmektedir. LEED projeleri enerji ve kaynakları koruduğu için, 80 milyon tondan fazla çöpün taşınmasından sorumludur. LEED, temiz havaya ve gün ışığına erişime izin vererek, çalışanların verimlilik oranlarını arttıran sağlıklı alanlar yaratmaktadır. LEED sertifikalı binaların kiralanması, %20’ye varan oranlarda artmaktadır. 2008 ile 2012 yılları arasında, şirketler düşük işletme maliyetlerini elde etmek amacıyla yeşil bina oranını %17’den %30’a çıkarmıştır.
Dünya genelinde de, Leed sertifikası olan binalar yaygınlaşmaktadır. Hindistan’daki sertifikalı bir bina, ABD’de, Çin’de veya başka bir yerde bulunan LEED sertifikalı bir bina ile aynı seviyede ve yüksek kaliteli bir yapı olarak kabul edilmektedir. USGBC tarafından yayımlanan ve Booz Allen Hamilton tarafından hazırlanan 2015 tarihli Yeşil Bina Ekonomik Etki Çalışması’nda, 2018’de yeşil inşaatın toplam etkisinin ABD’de 3,1 milyondan fazla iş alanına ve 190.000 milyar dolarlık iş gücü kazancına ulaşacağını belirtilmiştir.
LEED Sertifikasyon Sistemi, kendi içinde de zamanla gelişip, belirli aralıklarla güncellenmektedir. Çünkü bu binalara, nefes alan organizmalar felsefesiyle yaklaşım söz konusu.
Bu yüzden, 2009 yılından itibaren kullanılan LEED v3 Sistemi’nin kriterleri, 2016 da tekrar güncellenmiştir. LEED v4, insan sağlığına ve çevresel sürdürülebilirliğe en uygun standartların sağlanması için bu sistemlerin entegrasyonunda en yenilikçi yaklaşımı temsil etmektedir.
LEED v4, yüksek performanslı yeşil binalar için dünyanın önde gelen en yeni referans noktasıdır.
LEED v4, LEED’in daha geniş bir bina ve alan türleri yelpazesine erişilebilir olmasını sağlamak için önemli değişiklikler yapmıştır ve böylece daha yüksek düzeyde çevresel sürdürülebilirliğe destek vermiş olmaktadır. LEED v4 şunları içermektedir.
- Tüm projelerin benzersiz yönlerine uygun stratejilerle esneklik
- Bir projenin her aşamasında ölçülebilir sonuçlar doğuran tasarım, operasyon ve bakım için performansa dayalı yaklaşım
- Talep yanıt programlarına katılmak için projeleri ödüllendiren akıllı şebeke düşüncesi ön plana çıkıyor
- Toplam bina su kullanımını değerlendirerek su verimliliğine daha kapsamlı bir yaklaşım
- Malzemelere genişletilmiş odaklanma – binalarda malzeme kullanımını dikkate almanın yanı sıra, LEED v4 malzemelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkilerini değerlendirmek için kapsamlı bir yaklaşımı entegre etmektedir.
- Daha iyi bir müşteri deneyimi için iyileştirilmiş belgeler ve derecelendirme sistemleri arasında daha fazla uyum.
Kapak Görseli Kaynak: Repertorio Salute